ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Fenséges ragadozót észleltek a Kiskunságban

Nem mindennapi sast észleltek Bácsborsód térségében – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Hazánkban ritkán megjelenő pusztai sast figyelt meg 2023. október 3-án napnyugta előtt Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető Bácsborsódon.

Az eurázsiai sztyeppzónában, a Kaszpi-tengertől északra fekvő hatalmas pusztákon költő ragadozómadár őszi vagy tavaszi átvonulóként, esetleg nyári kóborlóként jelenik meg hazánkban. Az utolsó hiteles előfordulása 2012 májusában volt, akkor Biharugrán észlelte a madarat Vasas András.

A pusztai sas élőhelyén a fő tápláléka az ürge, így amikor azok megkezdik téli álmukat, a pusztai sasok afrikai telelőhelyeikre vonulnak.

Tamás Ádám már idén augusztus végén is megfigyelt egy immatur (2-3 éves, ivaréretlen) átrepülő példányt a közeli Katymáron, amit később már nem találtak vissza, elképzelhető, hogy ugyanaz az egyed tűnt fel ismét.

A napokban észlelt egyed szintén immatur, az alsó szárny középső részén jól látható a széles, keresztben húzódó fehér szalag és a hátulsó szárnyélen húzódó széles fehér sáv.

Október 4-én reggel ismét a madarászok szeme elé került Gara külterületén a sas, majd átrepült Szerbiába. Mivel az idei ősz bővelkedik a rágcsálókban, a szakemberek bíznak benne, hogy esetleg hosszabban is a térségben tartózkodik, így lesz még alkalom megfigyelni a fenséges ragadozót.

A pusztai sas világállománya erősen csökkent az elmúlt évtizedekben, az IUCN Vörös Listáján veszélyeztetett fajként tartják nyilván. Európai állománya kritikusan veszélyeztetett.

Fő veszélyeztető tényezője az élőhelyeinek rohamos zsugorodása, művelésbe vonása és az intenzív mezőgazdaság. A pusztai sas Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

Fotók: Wikipédia és Facebook / Kiskunsági Nemzeti Park / Németh Ferenc