ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Madárbarát mintakert tanösvényt avattak Óbudán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén hirdette meg először az “Év madárbarát települése” elnevezésű  pályázatot – írta az egyesület.

A szeptember végén lezárult pályázaton, a 34 pályázó település közül az Év madárbarát települése kitűntetést Budapest Főváros III. kerülete nyerte el. A címen túl a nyertes települést az MME egy madárbarát mintakert tanösvénnyel ajándékozta meg, amelyet 2023. december 18-án adtak át a közönségnek.

A tanösvény helyszínére Óbuda Békásmegyer önkormányzata a közösségi tervezéssel megvalósuló Mészkő parkot jelölte ki, amely megalakulása óta közkedvelt hely a környéken élők körében. A területen már évek óta áll egy madárles-játszótorony is.

A parknak közvetlen kapcsolata van a felette elterülő erdővel, és az is előny, hogy a parkfenntartók szerencsére meghagyták a bokros és cserjés részeket, így a parkban váltakoznak a füves és bokros élőhelyek, rengeteg búvóhelyet és természetes táplálékot kínálva az itt található élőlényeknek. 

A tanösvény 15 állomáson keresztül mutatja be azokat a természetbarát eszközöket, amelyek segítségével bárki, minimális anyagi ráfordítással a saját kertjében is élőhelyet tud teremteni a madaraknak és más élőlénycsoportoknak.

A tanösvényen a madarak számára kihelyezhető különféle odúkon, etetőkön és itatókon túl találkozhatunk békamenedékkel, denevérodúval és méhecskehotellel is. 

Fotó: MME és Facebook / Háromhegyek