ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

Ritka szitakötőt fotóztak Kistarcsán

Igazi rovarritkaságot fotóztak Pest Vármegyében – írta a Magyar Madártani Egyesület.

A magyarországi szitakötők előfordulási adatait gyűjtő Természetfigyelőre Ruttkay Péter töltött fel egy fiatal nőstényről készült fényképet. Az állatbarát a fotót Kistarcsa közelében július 07-én készítette.

A vándor árnyszitakötő (Selysiothemis nigra) elterjedése Közép-Ázsiára, a Közel-Keletre, Észak-Afrikára, valamint a Földközi-tenger és a Fekete-tenger környékére korlátozódik. A felmelegedésnek köszönhetően napjainkban az északi irányú terjedése is jellemző.

A ritka rovar első magyarországi megfigyelése még 2020-ban történt, azóta minden évben a szakemberek szeme elé került – elsősorban a Balaton-felvidéken. Korábban csak magányos, vagy néhány példányát sikerült megfigyelni hazánkban.

A szitakötők ősei már több, mint 300 millió évvel ezelőtt megjelentek a Földön. Igazi óriások is voltak a szárazföldet meghódító szárnyas rovarok között. A közismert fosszilis faj a Meganeura monyi, 70 centis szárnyfesztávolságával a valaha élt legnagyobb rovarok közé tartozott.

A légies rovarok “tulajdonképpeni hanyatlása” közel 200 millió éve tart, de még mindig benépesítik a számottevő édesvízi élőhelyeket. A szitakötők megtalálhatók a sivatagi oázisoktól a trópusi őserdők mélyéig számtalan élőhelyen, valamint az összes magyarországi állandó vizek környezetében.

Fotó: Ruttkay Péter