ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Színes jelölőgyűrűt kaptak a kis lile fiókák

Meggyűrűzték a kis lile fiókákat – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A madarászok a madarak viselkedésének nyomon követéséhez fémből vagy műanyagból készített jelölőgyűrűket helyeznek az állatok lábára.

A nemzeti park Természetvédelmi Őrszolgálata egyes madárfajok területhűségének, a fiatal madarak túlélési arányának illetve vonulásának vizsgálata céljából színes jelölő gyűrűket alkalmaz.

Az előírásoknak megfelelően felhelyezett színes műanyag gyűrűk nagy előnye, hogy a madarakat nem zavarja élettevékenységeikben. Egyes sikeresen fészkelő kis lile pároknál a fiókák olyan gyűrűket kaptak, amelyek alapján a jelölt egyedek távolról, távcső segítségével azonosíthatóak.

A Közép-Tisza Tájvédelmi Körzetben cseperedő kis lile fiókák esetében nem volt egyszerű dolga a szakembereknek, mert ezek a madarak rendkívül jól rejtőznek, így nehéz megtalálni őket.

Veszély esetén a kis lile fiókák sebesen szaladnak, majd váratlanul alkalmas helyeken a terepi adottságokat kihasználva elrejtőznek.

Az ügyességüknek is köszönhető, hogy a ragadozók nem akadnak a nyomukra.

Az árvízvédelmi műtárgyak területén sikeresen költő kis lile párok fiókái előszeretettel menekülnek veszély esetén a kerítések mögé, többek között ennek is köszönhető, hogy fel tud nevelkedni akár egy teljes fészekalj.

Fotók: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Monoki Ákos