ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Madarakat gyűrűztek az iskolások a Maros árterében

A viharos idő ellenére szép számban érkeztek résztvevők január 27-én a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság téli túrájára – írta a nemzeti park.

A téli túra során a Maros-ártérben barangoltak a természetbarátok.

A 27 kiránduló között szép számmal voltak óvodás és általános iskolás gyermekek is. Ez örvendetes, mert az ilyen túrák egyik fontos célja, hogy a természetvédők ismereteket adjanak át a gyermekeknek a helyi természeti értékekről.

A résztvevők egy rövid, könnyed sétát tettek, érintve a Maros folyót. A parti erdősávban megtekintették a hódok látványos rágásnyomait a nyárfákon. A kihelyezett kameracsapdák segítségével készített felvételeken láthatták a résztvevők, hogy mit is művelnek éjszakánként a nagytestű vízi rágcsálók.

A túra résztvevői távcsövek segítségével a folyón tartózkodó récéket is megfigyelhették. A tőkés récék mellett fütyülő récék is szemük elé kerültek.

Az erdőben alaposan szemügyre vettek egy harkályok által szétvájt, korhadt fatörzset. Szakvezetőjük arról mesélt, hogy miért fontosak a holt fák egy egészséges erdőállományban. Szó esett arról is, milyen természetközeli erdőgazdálkodást végez a Maros mentén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A túra csúcspontját a madárgyűrűzési bemutató jelentette, melyre a Maros-ártér emblematikus pontján, a Bekai-halomnál került sor. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai néhány, a kihelyezett madáretetőnél megfogott, énekesmadarat mutattak be a vendégeknek. Rövid ismertető hangzott el a madárgyűrűzésről és annak természetvédelmi vonzatairól.

A gyerekek örömmel vették kézbe és simogatták a madarakat, a gyűrűzés után pedig ők engedték szabadon az apró énekeseket. Azt is megnézhették, hogy a kihelyezett függönyháló segítségével hogyan fogják meg a madarakat a szakemberek.  

A kirándulás a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” elnevezésű, országos programsorozat keretében valósult meg.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park