ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Egyedülállóan ritka színfoltja Borsodnak a szöcskeegér

A napokban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is beszámolt róla, hogy idén is felmérték a magyar szöcskeegér borsodi populációját.

Az eredmények szerint a populáció mérete alacsony, de a felmérési helyeken továbbra is kimutatható a szöcskeegér. Az alacsony egyedszám feltehetően a tavalyi szárazságnak köszönhető.

A magyar szöcskeegér (Sicista trizona) a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet ritkasága. Minden évben ősszel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület tagjai, az MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport szakemberei, valamint lelkes önkéntes biológusok élvefogó csapdákat ásnak le naplemente idején a védett területen.

A szöcskeegér nem igazi egér, csak távoli rokona az egereknek. A csöpp emlős rovarokat fogyaszt, és az igazi egerekkel ellentétben nem szapora, évente egyszer vannak csak utódai.

A szöcskeegér fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 1 millió forint, az IUCN listáján a veszélyeztetett fajok között szerepel.

Fotó: Facebook / Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület