ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Hihetetlen fotó készült az őrségi bölényről

A kipusztulástól menekültek meg az európai bölények.

Magyarország legfiatalabb nemzeti parkjában közel 100 hektáros területen uralkodnak a bölények. A vadon élő bölények az ősi formájára alakítják a tájat, a lenyűgöző méretű állatok nyomot hagynak a környezetükön és gazdagítják az élőhelyet.

A bölények újra és újra kitaposott ösvényeit követik egy-egy terület vízfolyásai, akár kisebb-nagyobb meder is kialakulhat bennük. Így “segítik” a hatalmas állatok a védett madarakat, és a vízi élőlényeket.

Az európai bölény (Bison bonasus) a kontinens ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A bikák testtömege az egy tonnát is meghaladhatja, a nőstények nagyjából 4-500 kilósra nőnek.

A tekintélyes méretű kérődző szőrzete sűrű, színe a sötétbarnától a világosbarnáig változik. A nőstények borjaikkal csordákban élnek, míg a hímek többnyire magányosak. A bölények párzási időszaka augusztustól októberig tart, a borjak május-július között születnek, és néhány óra elteltével már követik anyjukat.

Az európai bölény a vadászat hatására az elmúlt évszázadokban fokozatosan kipusztult, az utolsó vadon élő egyedet 1925-ben pusztították el. Azóta az állatkertekben igyekeztek újjáéleszteni a fajt, ennek köszönhető, hogy az állománya folyamatosan növekedett, így az ötvenes évek óta számos helyre is visszatelepítették.

Fotók: Őrségi Nemzeti Park és Wikipédia