ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Tavaszt éreznek, bajusztollat növesztenek a túzokkakasok

Hamarosan nászruhát öltenek a túzokkakasok – írta a Körös-Maros Nemzeti Park.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén élő túzokkakasok már februárban elkezdték felölteni díszes nászruhájukat.

A magyar puszták büszke madarai készülnek a dürgési időszakra.

Minden zok a dürgés után, azaz május végén teljes vedlésen esik át. Május végétől a kakasok és a tojók is levetik nászruhájukat és egészen december végéig nyugalmi tollruhában maradnak.

A túzokkakasok évente kétszer vedlenek. Decemberben kezdik meg részleges vedlésüket, s március elejére felöltik nászruhájukat: vörös nyaktollakat növesztenek a szürkék helyett és bajusztollaik is megjelennek. A tojók nem vesznek részt részleges vedlésben, náluk csak egy teljes vedlés van.

A kakasok bajusztolla korhatározó bélyeg, ugyanúgy, mint a nyakvastagságuk. Minél több bajusztolla van egy kakasnak, és minél vastagabb a nyaka, annál idősebb. Minél vörösebb egy kakas nyaktolla, s minél több és erőteljesebb a bajusztolla, annál jobban imponál a tojóknak. Dürgés idején a díszes tollruhában és dürgési pózban tetszelgő kakasokat a tojómadarak keresik fel, azaz ők választanak közülük.

A tojók soha nem viselnek bajusztollat és az ő nyaktollaik folyamatosan szürkék, nem váltják át vörösre a dürgés időszakában.

Ha az idő továbbra is ilyen enyhe marad, akkor február második felében akár már néhány, dürgő pózban lévő kakast is láthatnak az alföldi dürgőterületeken.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Czifrák Gábor