ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág Tudástár

Felszínre bukkantak a tiszavirágok titokzatos üregei

Tálas Lászlóról korábban az ÉrzőLény is írt, a Tiszakürtön élő kertészmérnök hosszú ideje vezet vízitúrákat Tiszainokáról. A Tiszakürti Arborétum nyugalmazott igazgatójának szakvezetésén a vendégek csónakokból tekinthetik meg a mesebeli tiszavirágzást.

Tálas Lászlónak egy olyan Facebook oldala is van, melyen időről időre közzéteszi a kérészek életével kapcsolatos aktuális információkat.

“Vannak olyan részei a kérészek életének, amit igazán csak akkor lehet látni, amikor kisebb a vízállás. Az idén repülő kérészek ezekben az agyagba vájt lyukakban nevelkedtek. Ezeket a tiszavirágzás idején nem tudjuk megmutatni, most viszont nagyon jól látszanak.”

– kommentálta az általa közzétett fotókat a természetvédő.

A kertészmérnök korábban lapunknak azt is elmondta, hogy ezek a rovarok a tudomány mai állása szerint teljes kifejlődéssel fejlődnek a víz alatti lyukakban. A tiszavirágok felszín alatt korhadékokkal, vízben lebegő anyagokkal táplálkoznak, és körülbelül 3-4 évig így élnek.

Léteznek olyan kérész fajok, melyeknek rövidebb időre van szükségük, de ezek korát pontosan senki sem tudja. A kikelő kis lárvák ugyanoda tudják berágni magukat, ahol a szüleik éltek. A különleges faj így biztosítja a megfelelő körülményeket az utódok számára.

A kertészmérnök által megosztott felvételeken a kérészek által lakott különös lyukak láthatók, melyek az alacsony vízállás miatt felszínre kerültek.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) Magyarországon 1993 óta védett faj, minden alakjára (lárva, szubimágó, imágó, kifejlett rovar, elpusztult kérésztetem) kiterjed a védelem. A különleges rovar természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Fotók: Facebook / Szabó Bálint Fotó és Tálas László