ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

Szombaton nyílik a Lepkekert!

Hétvégétől már látogatható a Lepkekert – írta a ZooBudapest.

A fővárosi lepkekertben 18 különböző színpompás fajhoz tartozó több száz trópusi lepke és pillangó között sétálhat a közönség. Kis szerencsével a lepkék bábból való kikelését is meg lehet figyelni.

Lepkekert szezonális látnivaló, amely általában június elejétől, vagy, ha az időjárás engedi, május végétől kora őszig, megint az időjárástól függően szeptember végéig, esetleg október közepéig látogatható. Idén már a május 25-26-i hétvégén megnyitják a bemutatóhelyet.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Lepkekertje csaknem negyedszázados múltra tekint vissza. Jelenlegi helyén 2014 óta várja a látogatókat. A Lepkekert egy pergola építmény fényáteresztő oldalfalakkal, illetve egy óriási hálósátorral.

A 240 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében most 18 különböző trópusi lepkefaj több száz egyedét lehet megcsodálni, méghozzá úgy, hogy be is lehet sétálni a lepkék közé, és lényegében egy térben lehet velük mozogni.

A lepkéket repülés, pihenés, illetve táplálkozás közben is meg lehet figyelni. Táplálékuk alapvetően háromféle: egyrészt a tálakba kitett gyümölcsök, banán vagy narancs nedvét szívogatják, másrészt a Lepkekertben elhelyezett fiolákban mesterséges nektárt is biztosítanak számukra.

Harmadrészt pedig ott vannak a Lepkekert növényei is, amelyek közül némelyik kifejezetten a lepkék kedvére való nektárt ad. Ilyen például a sétányrózsa (Lantana sp.), illetve a csillagcsokor (Pentas sp.) is.

Érdekes látnivaló a Lepkekert közepén álló bábszekrény. Az itt lévő bábokból egymás után kelnek ki a lepkék, egy kis szerencsével tehát ezt is megfigyelhetik a látogatók. Az állatgondozók rendszeresen kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepkék kiröppenhessenek belőle.

A lepkebábok szállításáról, a lepkék kikeléséről, illetve a már kikelt lepkék táplálásáról és gondozásuk más részleteiről korábban egy érdekes kisfilmet is készítettek, amelyet az érdeklődők ide kattintva nézhetnek meg.

A lepkék mellett a Lepkekert növényei is érdekesek. Az említett sétányrózsákon és csillagcsokrokon kívül nagyon szép tillandsiákat, broméliákat, orchideákat is láthatnak a vendégek.

Mivel a Lepkekertben a közönség egy térben van a lepkékkel. Mindenkit arra kérnek, hogy óvja ezeket a törékeny szépségeket.

Fotó: ZooBudapest