ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Engedéllyel kilőhetik a hódokat Győr-Moson-Sopronban

600 hódot lőhetnek ki Győr-Moson-Sopronban – írta a Pecaverzum.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal november 15-én 600 hód kilövésére adott engedélyt.

Mivel két évvel ezelőtt már kiadtak egy hatszázas kvótára engedélyt, de végül mindössze 18 példányt lőttek ki, most is valószínűsíteni lehet, hogy végül jóval kevesebb egyedet fognak elejteni.

A kormányhivatal a gyérítési engedélyt 2024. március 31-ig adta meg az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kérelmének eleget téve, azzal a kitétellel, hogy a jogosult vadásztársaságok az érintett vízfolyások partvonalától számított maximum ötven méteres távolságon belüli területen ejthetik el a hódokat.

A Hanság területén legfeljebb 200, a Szigetközben legfeljebb 160 egyed ejthető el.

A kormányhivatali határozatból kiderül még az is, hogy a vadászok lőfegyverrel végezhetik a gyérítést, ólomsörét használata azonban tilos. Amennyiben csapdákat helyeznek ki, akkor a csapdába esett állat életének kíméletes kioltását lőfegyverrel az adott terület vadásza vagy állatorvos végezheti. 

A tetemeket a vízügyi hatóság vagy a vadásztársaságok hasznosíthatják úgy, hogy azok adásvétele, cseréje, eladásra történő felkínálása, országból történő kivitele tilos, ha pedig nem támasztanak rá igényt, akkor el kell ásni őket.

A határozat indoklásában azt írták, hogy „2021-ben a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a faj becsült állománya 2500-2800 példány volt. A szakirodalom szerint ennek a 20 százalékának elejtésével az állomány nem csökken, így évi hatszáz példány elejtése a természetvédelmi érdekek sérelme nélkül engedélyezhető volt.

Az állomány ugyan jelentősen nem növekedett két év alatt, de nem is csökkent, így a szabályozása, az egyes területek eltartó képességhez igazítása továbbra is szükséges.

Tavaly nyáron a kormány rendeletmódosítása következtében a hód lekerült a hazai védett fajok listájáról, de az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve továbbra is védi, így természetvédelmi oltalom alatt álló faj maradt.

Természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint.

A változások következtében a rágcsáló egyedeit már nemcsak közérdekből, hanem gazdasági kár miatt is lehet gyéríteni október 1. és március 31. között.

Fotó: Pixabay