ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Döbbenetes szúnyogfelhőt kattintott a szegedi fotós

Nem mindennapi rajzás szemtanúja volt egy szegedi természetfotós.

Kucsora Gábornak szemet szúrt a megyeszékhelyen a “délutáni köd”, és úgy gondolta, érdemes megörökíteni a páratlan látványt.

Nem romlott el a fényképezőgépem, sem az objektívem – a képeken látható “természetes zaj” a milliós darabszámú árvaszúnyogok rajzása miatt van. Kissé megnehezítve a fotózást, de érdekes látványt nyújt a rengeteg apró repülő rovar,

– így kommentálta az általa megosztott felvételeket.

“A képek Szegeden a város szélén a Csongrádi sugárúton készültek. Tegnap a délutáni napsütésben tűntek fel több helyen óriási mennyiségben a rovarok. Igazából a látványa fogott meg, olyan volt mintha kisebb köd lenne. Csak repült a köd…”

– mesélt a fotós az ÉrzőLénynek.

Az árvaszúnyogok (Chironomidae) családja a kétszárnyúak (Diptera) rendjének elterjedt csoportja. Magyarországon 6 alcsalád több, mint 320 faja ismert. Egyes becslések szerint a fajok száma világszerte elérheti a 15 000-et is.

Édesvizekben a legnagyobb egyedszámban jelenlévő rovarok, minden víztípusban megtalálhatók, az állóvizektől az időszakos vizeken át a patakokig.

 Az egyes fajok táplálkozása és élőhely igényei jelentős eltéréseket mutatnak, az élőhelyükben bekövetkező változásokra érzékenyen reagálnak, jó indikátorai a környezeti állapotnak. A kifejlett árvaszúnyog rendszerint röpképes és nem csíp. Élettartama meglehetősen rövid; gyakorlatilag a szaporodásra és tojásrakásra korlátozódik.

Kucsora Gábor Szegeden él, 10 éve kezdett fotózni, akkor még hobbi szinten. Négy éve fordult komolyabb szintre nála a fotózás. Gábor azt is elárulta, hogy szinte bármit szeret megörökíteni, nincs “kedvence”, minden szépség érdekli.

A cikkben szereplő fotókat Kucsora Gábor készítette.