ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Rekordgyanús barátcinege került a madárhálóba a Jági-tónál

Nem mindennapi fogásnak örülhettek a madarászok – írta a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

2005 óta gyűrűznek madarakat Pilisszentiván határában a Jági-tónál, ahol leggyakrabban azok a madarak kerülnek a hálóba, amelyekkel a településeken minden állatbarát találkozhat.

A leggyakoribb vendégek a cinegék. A legismertebb a széncinege és a nála kisebb termetű kék cinege. Az egyszerűbb színezetű barátcinege azonban már ritkábban téved be a települések madáretetőire, az erdőszélen azonban gyakori vendég a „terített asztalon”.

A fekete sapkát, fekete szakállkát viselő kis madárból rendszeresen gyűrűznek a madarászok a téli szezonban, gyakran fognak közülük vissza már korábban meggyűrűzött példányokat.

A gyűrűzésnek és a visszafogásnak köszönhetően a természetvédők megtudhatják, meddig élnek ezek a madarak. Amennyiben egy kis barátcinegén rajta van a gyűrű és visszafogják, annyi egyértelműen kiderül, hogy hány évvel korábban lett meggyűrűzve.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területén az eddigi “rekordtartó” egy hat évvel korábban meggyűrűzött barátcinege volt, amit pár évvel ezelőtt visszafogtak. Idén azonban letaszította a trónról egy olyan barátcinege, amit októberben és néhány nappal ezelőtt is visszafogtak, és már nyolc éve viseli a jelölőgyűrűt.

Ezt a madarat 2015 októberében gyűrűzte Vízkert András a Jági-tónál, és már akkor nem volt fiatal madár, kijelenthető, hogy legalább 9 éves. Ezzel az országos rekordot döntögeti, hiszen a legidősebb előkerült barátcinege eddig a gyűrűzési adatok alapján 9 éves és 24 napos volt.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park