ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Mi legyen a neve a szegedi kis pingvinnek?

Felhívást tett közzé a Facebookon a Szegedi Vadaspark. Az állatvédők azt írták, eljött az ideje, hogy az augusztus közepén kelt pápaszemes pingvinfiókát bemutassák a nagyközönségnek.

Eddig szülei nevelték, most a gondozói vették pártfogásukba a kis szárnyast, hogy rászoktassák arra, amit minden más állatkerti pingvinnek el kell sajátítania. A cél az, hogy emberi kézből fogadja el a táplálékát. Erre azért van szükség, mert a pingvineknek így, heringbe „csomagolva” tudják adagolni a fontos táplálékkiegészítőket, valamint egy végzetes betegséget megelőző gyógyszert.

Kowalsky és Pötyi szépen felcseperedett fiókájának még nincs neve, ezért névpályázatot hirdettek: a legötletesebb nevet keresik a legifjabb pingvinnek.

A pápaszemes pingvinek a tengerek élővilágának első képviselői a Szegedi Vadasparkban, 2011 óta láthatók a főbejárathoz közeli medencés bemutatóban. Kowalsky még az első pingvinekkel együtt érkezett Stuttgartból Szegedre, a párja, Pötyi viszont már a Vadasparkban kelt 2014-ben. A Vadaspark fajmentő tenyészprogram keretében tartja és tenyészti a dél-afrikai vízimadárfajt, évente 1-3 fiókára számítanak a természetvédők.

A névpályázatban – a hagyományokhoz híven – kifejezetten ötletes, egyedi, „pingvinekhez” illő nevet várnak, és bíznak benne, hogy sokan elküldik a javaslataikat. A kiválasztott név ajánlóját a vadaspark dolgozói szívesen látják egy pingvines élményre egy egyeztetett időpontban, akár meg is etetheti őket.

Az ajánlatokat október 13-ig, péntekig várják kizárólag emailben az [email protected].

Fotó: Szegedi Vadaspark