ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Közel százezer daru csemegézik a Hortobágyon

Örömteli észlelésről tudósított a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A magyarországi madarászok gyakran bukkannak érdekességekre, az ÉrzőLény is többször beszámolt már ritkán látható madarakról. Jóllehet a közönséges vagy szürke daru (Grus grus) nem tartozik a kifejezetten ritka fajok közé, mégis páratlan élmény gyönyörködni a szépségében az évnek ebben az időszakában.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban ősszel megjelenő darvak seregeinek a hajnali és alkonyi égbolton áthúzó, jellegzetesen krúgató csapatai hazánk látványos természeti jelenségének számítanak. A darvak általában a szántóföldön keresnek magvakat, rovarokat, és kisebb gerinceseket. Éjszakára a tekintélyes méretű madarak nedves gyepekre, lecsapolt halastavakra szállnak le.

A nemzeti parkban, a már több mint 3 évtizede zajló daru szinkronszámlálások történetében különleges mérföldkő volt, amikor először átlépte a darvak mennyisége a százezres példányszámot. Az utóbbi években ez a szám már rendszeresnek mondható, sőt az évi 130 ezer példányszámos vonulási maximum sem számít manapság már ritkának október közepén.

A közelmúltban a Hortobágyon a heti számlálás során 98210 példány került a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak távcsöve elé.

A madarászok biztosak abban, hogy a következő időszakban még nőni fog a darvak száma a Hortobágyi Nemzeti Park területén, hiszen az időjárási előrejelzések kedvezőnek mutatkoznak.

Fotó: Szilágyi Attila, Természetvédelmi Őrszolgálat