ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Kőkemény ragadozó lett az Év emlőse 2024-ben

A vadmacska lett az idei év emlőse – írta a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A vadállatmentő tevékenység részeként az állatkert munkatársai rendszeresen mentenek segítségre szoruló vadmacskákat. Az elmúlt 5 évben 10 állatot mentettek sikeresen. Mind elárvult fiatal állatok voltak, akiket felnevelésük után természetes élőhelyükön engedtek szabadon.

A Herman Ottó Intézet, valamint a Vadonleső program részeként a vadmacskát választották az év emlősének. Tavaly a vakond, tavalyelőtt a törpeegér, 2021-ben a hermelin, 2020-ban pedig a vidra nyerte el a címet. A választás korántsem véletlen, hiszen egy olyan, Magyarországon fokozottan védett állatfajról van szó, amelyre érdemes felhívni a nagyközönség figyelmét.

A vadmacskák ma már nagyon nehéz helyzetbe kerültek, nemcsak a természetes élőhelyek zsugorodása érinti őket kedvezőtlenül, hanem gondot jelentenek a kóbor házi macskák is, hiszen versengés alakulhat ki köztük a táplálékért. A vadmacska és a házi macska nászából utódok is születhetnek, akik felnőve ugyancsak szaporodóképesek. S mivel ilyen hibridizáció gyakran történik, egyre kevesebb az „igazi”, tisztavérű vadmacska.

A házi macska őse a vadmacska volt. A háziállatok ugyanis eredetileg nem léteztek a természetben, az ember hozta létre őket vad őseik háziasításával.

A nálunk honos európai vadmacska a Portugáliától Ukrajnáig, Skóciától Szicíliáig terjedő térség alkalmas élőhelyein honos. De élnek vadmacskák Afrikában és Ázsiában is, bár arról vita van a tudományban, hogy ezek a nálunk is honos vadmacska fajhoz, de azon belül másik alfajhoz, vagy esetleg különálló fajhoz tartoznak. 

A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert