ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Flamingósereg költ a fővárosban, megérkeztek az első fiókák

Kotlanak a flamingók, hamarosan kikelnek a fiókák – napokkal korábban ezekkel a szavakkal közölt néhány fotót a Fővárosi Állat- és Növénykert a közösségi oldalán.

Június végén közel harminc, aprócska tűzhányóra emlékeztető fészket számláltak a Fővárosi Állatkertben a rózsás flamingóknál.

Az állatkert rózsás flamingói rendszeresen szaporodnak, idén is elkezdődött náluk a költési szezon. Az első fészkeket május végén kezdték építeni, szokásuk szerint földből, illetve sárból. A fészkek tulajdonképpen apró dombocskák, amelyek tetején egy mélyedést alakítanak ki a tojások számára. A flamingók fészke leginkább egy kicsi tűzhányóra emlékeztet, amelynek kráterében ül egy tojás.

Az intézményben dolgozók az első tojásokat június elején figyelték meg a fészkekben. Egy-egy kolónia tagjai rendszerint összehangolják a tojásrakást. A fiókák többségének kikelése mindössze néhány nap alatt lezajlik.

Ezen a nyáron közel harminc fészekben voltak tojások. Egy fészekben rendszerint egy, vagy két tojás szokott lapulni.

A flamingóknál a költéskor – és később a fiókanevelésben is – a szülőpár mindkét tagja kiveszi a részét a “feladatokból”. Egy flamingótojás nagyjából 9 centiméter hosszú, 5 centiméter széles és mintegy 115-140 grammot nyom, a tömege egy nagyobb méretű tyúktojás kétszeresének felel meg.

Érdeklődésünkre az intézményből azt az információt kaptuk, hogy július első napjaiban napvilágot láttak az első fiókák. A pelyhes jövevényekről további információkkal és fotókkal is hamarosan jelentkezünk.

Fotó: Fővárosi Növény – és Állatkert