ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Botos kölöntét fogtak a Kőszegi-hegységben

Örömteli eredményekről írt a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont.

A napokban felkért szakértők és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság zoológusai vizsgálták a Kőszegi-hegységben csörgedező patakok állatvilágát.

A kutatók számos fajt kimutattak, köztük néhány ritkaságot is, mint például a botos kölönte nevű halat, vagy a sötét- és balkáni hegyiszitakötők lárváit.

A botos kölönte (Cottus gobio) áramláskedvelő halfajunk, mely főként a tiszta, sebes sodrású, kavicsos aljzatú folyókban és patakokban fordul elő. Hazánkban a Dráva, a Mura, a Maros, az Ipoly, valamint a Tisza és a Duna egyes szakaszain bukkantak egyes példányaira. A 10–12 centiméteresre növő hal leginkább a fenéken, nagyobb kövek között tartózkodik. A rejtekhelyéül szolgáló szikla eltávolításakor sem úszik el, hanem az aljzaton marad, és mozdulatlanul várja, míg elmúlik a veszély.

A botos kölönte apró gerincteleneket fogyaszt, szaporodási időszaka márciustól áprilisig tart. Hasonló megjelenésű hazai halaink az inváziós gébfajok, ám az utóbbiak testét pikkelyek borítják, és a hasúszóik bizonyos fajoknál tapadókoronggá módosultak.

Magyarországon a botos kölönte védett halfaj, egyetlen példányának természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Fotók: Facebook / Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

A cikk megírásához felhasználtuk Németh Tamás írását.