ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Lelkesen pózoltak a ritka madarak a természetfotósnak

Czímer Mihály nyugdíjas természetfotósról korábban már írt az ÉrzőLény.

A Pomázon élő természetvédő rajong az élővilág szépségeiért, látványos felvételeken örökít meg az élővilág csodáit. A közelmúltban a Pomázért végzett önkéntes munkáját díjjal ismerte el a település önkormányzata. Az állatbarát a napokban az Alföldön járt, a Dévaványai Túzokrezervátumot látogatta meg, immár második alkalommal.

Idén több sikerrel járt mint tavaly, megkapó szépségű fotókat kattintott a túzokokról.

“Dévaványán múlt évben húsvétkor jártam először. Akkor a cudar idő miatt csupán a bejáratnál lévő bronz túzokszobrot láthattam, a többiek meglapulva elbújtak előlem. Idén október 24-én végre sikerült velük találkoznom. Csodálatos madarak

– mesélt a pompás élményről Czímer Mihály az ÉrzőLénynek.

Mihály azt is elárulta, hogy itt a tavaszi dürrögési időben terepjáróval visznek fotósokat leshelyekhez. Annyira népszerű a program, hogy előre foglaltak a helyek.

A túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testtömegű röpképes madara a magyar puszta és a Körös-Maros Nemzeti Park emblematikus faja.

A hatalmas testű védett madarak neve mára összeforrt Dévaványa nevével. A közel félévszázada itt folyó természetvédelmi tevékenységnek köszönhetően Dévaványa térségében él Közép-Európa legerősebb állománya. Magyarországon testközelből csak a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban találkozhatnak vele a vendégek.

A túzok Magyarországon 1970-től fokozottan védett, eszmei értéke a legmagasabb kategóriát jelentő 1 000 000 forint.

A Dévaványa külterületén, Réhelyben működő Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oktató, szemléletformáló, ismeretterjesztő munkájának egyik fő bázisa. 

Fotók: Czímer Mihály