ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Mesebeli helyen, a Körösvölgyi Állatparkban jártunk

A Körösvölgyi Állatparkban járt az ÉrzőLény.

Varázslatos utazásra indultunk az Alföldön. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb és legkomplexebb bemutatóhelyén, Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban kalandoztunk.

Évente több tízezren keresik fel az évszázados fákkal teli Anna-ligetben elterülő bemutató komplexumot. A Körösvölgyi Látogatóközpont 2003-tól, állatparkja pedig 2014 óta fogadja az ide érkező ökoturistákat, kirándulókat.

A Körösvölgyi Állatparkban testközelből ismerkedtünk meg a Kárpát-medencében egykor és ma honos állatfajokkal. A főépületben kialakított, összesen 7000 literes akváriumban a hazai vizekben őshonos halakban gyönyörködtünk.

Az Anna-liget parkjában egy 2 kilométeres sétány mentén madárvolierek, ragadozóházak, lekerített vizes élőhely, mókusház, illetve nagy kifutók adnak otthont a több, mint 50 féle állatfaj, több száz egyede számára.

Az állatpark lakói között védett és nem védett fajokat egyaránt fellelhettünk, olyan rejtett életmódot élő állatokkal is találkoztunk, mint a nyest, az uhu, az uráli bagoly, a nyestkutya vagy az aranysakál.

A kialakított vizes élőhelyen több mint 15 féle vízimadár él. Az Anna-ligetben láthatunk gímszarvast, őzet, dámszarvast, vaddisznót és rókát is, melyek általánosan ismert fajnak számítanak, mégis ritkán kerülnek a természetjárók szeme elé a szabadban. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már hazánkban sehol nem élnek vadon.

A bölények mellett az állatpark népszerű látványossága a jávorszarvas, a fakókeselyű és a szürke farkas is.

Fotók: Tóth A. Péter