ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Borsodban napvilágra került a világ első ősmajomlábnyoma

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsótelkes lelőhelyén megtalálták a világ legelső ismert fosszilis majomlábnyomát – írta a Qubit.

A hírt Kordos László geológus és paleontológus jelentette be november 17-én reggel, a Magyar Tudomány Ünnepén.

A szakember elmondta, hogy eddig a világon még sehol máshol nem került elő kihalt, nem emberszabású majomhoz tartozó lábnyom, „pedig ezek a nyomok rendkívül sok információt adnak az egykor élt állatok mozgásáról. Segítenek megfejteni azt is, hogy milyen állomásokon keresztül fejlődött ki az emberekre jellemző két lábon járás képessége.”

Az alsótelkesi lelőhely csak néhány kilométerre fekszik a Rudapithecus nevű főemlősfaj felfedezése miatt ismert rudabányai ásatások helyszínétől. A magánkézben lévő alsótelkesi gipszbányában már 1993 óta végeznek rendszeres ásatásokat, és Kordos László irányításával 2021-ben és 2022-ben különös formájú, a szakértők szerint egyértelműen ősmajmoktól származó kéz- és talpnyomokat fedeztek fel.

Az ősmajmok négy lábon közlekedtek, mozgás közben teljes tenyérfelületük érintette a talajt, a talpuk viszont csak félig. Elsősorban ujjaikra támaszkodtak. Ezek a majmok általában a folyó- és tópartok nedves homokjában és az agyagosabb, növényekkel benépesített területeken kerestek táplálékot, mind a négy lábukat használva.

A közepes termetű állatok a fákon is gond nélkül közlekedtek, mozgásuk a mai makákókéhoz hasonlított. A lábnyomok valószínűleg a Mesopithecus nem egyedeihez tartoztak, amelyek egykor egész Eurázsiában elterjedtek.

A nyomok körülbelül 8 millió évesek lehetnek, Kordos szerint az ősmajmok ekkor váltották fel Rudabánya térségében a 10 millió évvel ezelőtt megjelent emberszabású majmokat.

Fotó: Qubit / Nina G. Jablonski et. al. 2020