ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Tudástár

Földöntúli videón a ritkán látható pajzsosrákok

Egy Vas vármegyében élő természetbarát különös lényeket fedezett fel, s ha már ott volt, videót is készített az apróságokról. Ezek az állatok évmilliók óta mellettünk élnek.

Peszleg Ádám az atlanti tőrfarkúakra hajazó lényekre egy pocsolyában talált rá.

“Vas megyében, Oszkó határában, egy időszakos tócsában találtam rá a kis rákokra. Alapvetően homokos, kis víztartó képességű a terület, ahol csak nagy esőzések után áll meg a víz. Az elmúlt két hétben leesett 110 mm csapadék sok helyen hagyott maga után vízállásokat, amelyekben helyenként tömegesen jelentek meg ezek a nem mindennapi rákocskák.”

-mesélte az ÉrzőLények az állatbarát.

Mint később kiderült nyári pajzsosrákok mocorogtak különös módon a vízben. A nyári pajzsosrák (Triops cancriformis) a Notostraca ősi rendjének jellegzetes képviselője, széles, lapos hátpajzzsal rendelkezik. A hátpajzs befedi az egész fejet és a törzset, végénél helyezkedik el a hátsó test az egy pár, sokízű farokvillával. A nyári pajzsosrák törzsén legalább 40 pár levélláb található. A néhány centiméterre növő pajzsosrákok a vízfenék iszapjában kutatnak férgek és rovarok, lárvák után.

A kontinensen szinte kizárólag nőstény egyedek élnek, és szűznemzéssel szaporodnak.

Fotók: Facebook

Videó: Youtube / Peszleg Ádám