ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Művészi grafikákkal díszítik az őrségi tanösvény tábláit

Új tanösvény van készülőben az Őrségi Nemzeti Parkban! – írta az Őrségi Nemzeti Park.

A “Bölények útján” hét izgalmas tábla kalauzolja majd végig a látogatókat. A mintegy 2 kilométeres ösvényt bebarangolók megismerkedhetnek az európai bölények eredetével, mindennapjaival és a fajhoz kötődő természetvédelmi tevékenységünkkel is.

Az új látványosság a bölények pityerszeri bemutató területe mellett létesül hamarosan. A tanösvénytáblákon megjelenő művészi illusztrációkat Sándor Róbert grafikus készítette.

Európa legnagyobb testű szárazföldi emlőse a XVIII. század végéig a Kárpát-medencében is előfordult. Az Őrségi Nemzeti Park bölényállományát 2017-ben alapították 12 állattal, napjainkra a létszám közelíti a 30 példányt.

A bölényekkel kettős célja van a nemzeti park szakembereinek. Egyrészt szeretnének, ha minél több látogató megismerkedne a fenséges állatokkal, másfelől pedig segítségükkel egy kísérleti területen arra a kérdésre keresik a választ, hogy milyen is lehetett az Őrség élőhelyeinek szerkezete és összetétele abban az időben, amikor nem az ember, hanem az ő tevékenységük alakította a táj képét.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság