ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Elkezdődött a túzokdürgés a Kiskunságban

Az elmúlt napokban több helyszínen is sikerült megfigyelni a természetvédőknek a nem mindennapi jelenséget.

Már február második felében elkezdődött az öreg túzokkakasok rivalizálása – írta a Kiskunsági Nemzeti Park.

Vetélkedésüket megelőzte a téli tollruhájuk cseréje. Mindez jól mutatta, hogy hamarosan megkezdődik hazánk egyik leglátványosabb madárnásza, a túzokdürgés.

A túzokdürgés egy bonyolult szertartás, amelynek célja a tojó madarak csalogatása.

A rituálé során a hím egyedek vizuálisan és akusztikusan is bizonyítják az utódnemzésre való alkalmasságukat. A dürgő madarak látványos változáson mennek keresztül: a szárnyaikat úgy forgatják, hogy azok fehér rózsákra emlékeztetnek, a felfújt torokzacskó miatt a bajusztollak az égnek merednek, valamint a faroktollakat a hátukra vetik. A párválasztási szertartásba átfejlődött kakasok harmad-, negyed fordulatokkal tipegnek, a kifordított szárnyak fel, s alá himbálóznak, mindemellett „buffanó” hangot hallatnak.

A túzokdürgés fő időszaka általában március közepétől április végéig-május elejéig tart. Ilyenkor a kakasok már hajnalban elfoglalják a dürgéshez kiszemelt helyeiket. A párzások nagy része is ebben az időszakban történik. A sikeres légyottot követően a tojók elhagyják a dürgőhelyeket, és megkezdik a kotlást, majd a fiókanevelést.

Fontos, hogy a túzokokat a dürgési időszakban semmilyen emberi zavarás ne érje. A szaporodás sikeressége jelentős részben azon is múlik, hogy háborítatlan körülmények között menjen végbe a nász. Éppen ezért a madarakat csak távolról, jellemzően 500-1000 méterről szabad megfigyelni.

Kocsán Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa látványos videót készített a madarakról.

Aki szeretne betekintést nyerni e fokozottan védett, ritka madárfaj életébe, részt vehet a túzokleső túrákon, valamint ellátogathat a Túzokünnep programra, amelyet április 27-én rendeznek.

További túzokleső túra időpontok a Felső-Kiskunságban 2024-ben: április 14., 21., 28.,  május 5., 12., 19.

A túrákról és a programokról további információk itt elérhetők.

Videó és fotó: Kocsán Gábor