ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Vadmacskavédelmi konferenciát rendeztek a természetvédők

Fókuszban a fokozottan veszélyeztetett ragadozók.

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő együttműködésének köszönhetően kezdődött 2021-ben a Vadmacska Fajmegőrzési Program.

A kezdeményezés célja a főváros közeli erdőségekben, a Budai-hegyekben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő vadmacskák védelme, veszélyeztető tényezőinek pl.: házimacskával történő hibridizáció mértékének feltárása.

A program keretében rendezték 2023. december 8-án a „A lopakodás nagymestere végveszélyben III.” című eseményt, melynek sorén a résztvevők bepillantást nyerhettek a vadvilág repatriációjának nehézségeibe, valamint a GPS jeladók és keresőkutyák használatára a természetvédelemben. Ezek mellett megismerhették a vadmacskák helyzetét a Bükki és Duna-Ipoly Nemzeti Park területén.

A délelőtti szekciót Balogh Márta, a Peteshalmi Vidrapark megálmodója nyitotta. Előadásában a fokozottan védett vidra mentett egyedeinek repatriációjáról és neveléséről mesélt. Elődásával Árvay Márton, az MME munkatársa következett, aki bemutatta a kígyászölyvek és sasok GP jeladózásának természetvédelmi funkcióját.

Az így nyert adatok sokkal többet mondanak a kutatók számára, mint a gyűrűzéskor visszafogott egyedek pontadatai. A GPS jeladók segítségével fény derülhet arra, pontosan milyen veszélyek leselkednek a ragadozó madarak számára, illetve pontosan hol találkoznak a fenyegetésekkel.

Deák Gábor (MME) bemutatta keresőkutyával kapcsolatos eredményeit. Az állatok nagy szolgálatot tesznek az illegálisan elpusztított állatok tetemének felkutatásában, valamint a méreganyagok felkeresésében.

Bíró Zsolt és Otgamir Chimed, a MATE képviselői a vadmacska és a Mongóliában honos manul elterjedésének vizsgálatát mutatták be. Teresa Nava, Németország vadmacska védelmi képviselője és Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a mentés után felépült vadmacskák GSM alapú egyedi jelölésének tapasztalatait ismertette.

A GPS-e nyakörvvel ellátott egyedektől rengeteget tanulhatunk a vadmacskák területhasználatáról és egyes egyedek viselkedéséről.

A konferenciát Major Borbála (DINPI) előadása zárta, aki a Börzsöny területén mutatta be a vadmacskák helyzetét. A börzsönyi vadmacska előfordulásait tematikus erdőállapot felmérő térképekre vetítve pontosabb képet kaphatunk a vadmacska preferenciájáról. Az állatok erősen kötődnek a változatos szerkezetű erdőfoltokhoz, kövezethez, álló és holtfához, valamint igénylik a zavartalanságot élőhelyükön.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park / Burányi Virág és Wikipédia Michael Gabler