ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Ausztrál fekete hattyúk cseperednek a somogyi madárkertben

Kedves hangulatú képeket osztott meg a Balatoni Madárkert.

Rácz Sándor családi vállalkozása évekkel ezelőtt költözött át a Dél-Alföldről a Balaton szomszédságába. A díszmadártenyésztő Kerekiben találta meg páratlan madárparkjának a megfelelő helyet. Sándor birodalma az elsőként megnyitott hazai díszmadárpark. Az egész évben látogatható egzotikus díszmadártenyészetben ritka szárnyasok sora várja az állatkedvelőket.

A díszmadarak rajongóinak széles táborából sokan specializálódtak és tavakkal, rajtuk víziszárnyasokkal népesítették be kertjeiket. Legtöbben megállnak a díszrécéknél, de páran ludakat, sőt hattyúkat is tartanak.

Az ausztrál fekete hattyú ezeknek a vízimadaraknak koronázatlan királynője, a tenyésztők egyik vágyálma.

“A Madárkertbe 2016 tavaszán került be az első két fiatal példány. Bár látványukkal is sok örömet okoznak, szaporításuk, a kis hattyúk nevelésének élménye még évekig váratott magára. Kiderült, hogy a párnak vásárolt madarak két tojó, amit a szokásos 5-6 tojásos fészekaljak duplája is igazolt. Végül 2019-ben sikerült Belgiumból egy 2 éves gúnárt beszerezni. Az így kialakult páros, már a következő évben meglepett minket néhány fiókával”

– mesélte a tenyésztő az ÉrzőLénynek.

Rácz Sándortól azt is megtudtuk, hogy a hattyúknak 100 négyzetméteres a kifutója, melyben egy nagyjából 10 négyzetméteres tavacskán ringatózhatnak.

A változatos minőségi táplálás hatására minden évben legalább két, de 2023-ban már harmadik alkalommal is költenek és nevelik kicsinyeiket, mind gondozóik, mind a látogatók nagy örömére.

Fotók: Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark