ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Egyéb

Batlákat kaptak lencsevégre a Kis-Balatonon

Ritkán látható batlákat figyeltek meg a Nagyberekben – írta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A batla (Plegadis falcinellus) az Ibiszfélék családjába tartozó, látványos küllemű madár. A telet Afrikában tölti, hazánkban leginkább április és szeptember között látható, leggyakrabban a Hortobágy térségében. A Magyarországon fészkelő párok vegyes gémtelepeken, védett területen költenek. A vonuló madár ma már ritkán látható vendég nálunk, pedig az 1920-as években még közel ezer pár költött a Kis-Balatonon.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai június végén észleltek 12 egyedet kis kócsagok és pásztorgémek között, amint egy sásos élőhelyen táplálkoztak

A kozmopolita faj Eurázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Amerikában is jelen van, telepei hozzánk legközelebb a Duna-deltában találhatók.

Magyarországon főleg a vegyes gémtelepekhez csatlakozik, ahol nádszálakból építi fészkét. Fészekalja általában 4 tojásból áll, a fiókák 21 nap alatt kelnek ki. A jellegezetes csőrű madár tápláléka rovarokból, férgekből, puhatestűekből, kétéltűekből áll, fiókáit is ezekkel eteti.

Európában a Duna-deltában, a Volga torkolatában, az Ibériai-felszigeten, illetve a Pó-síkságon élnek nagyobb kolóniái a batlának.

Fotók: Bődör Bence, Balaton-felvidéki Nemzeti Park