ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

A fővárosi állatkert lakói is karácsonyoztak

Állatkertünk lakóinak is kijutott a karácsonyi örömökből – írta a Fővárosi Állat és Növénykert.

Sokan közülük fenyőfát, karácsonyfát kaptak az Oázis Kertészet jóvoltából, de persze sokféle más ajándékkal is kedveskedtek nekik a gondozók. Mindenkinek az ízlése szerint.

A fenyőfa, illetve finomságokkal feldíszített karácsonyfa több szempontból is környezetgazdagítást jelent az állatkert lakói számára. Egyrészt az állatok remekül elfoglalják magukat, amíg a fára díszítésként felrakott finomságokat, gyümölcsöt, húst leszedegetik.

Erre különböző stratégiát is alkalmaznak: az orangutánok például komótosan leszedegetik, az elefántok az ormányuk segítségével szemezgetnek a fáról, a rozsomákok pedig egyszerűen felmásznak az ágakra feltűzött húsdarabokért.


Van olyan állat, akinek maga a fenyőfa is ennivaló, például az elefántok boldogan elropogtatják akár még a tűleveleket is. És persze a fenyőfával játszani is lehet: az elefántok felborogatják, meg a hátukra szórják a fenyőket, Rudi, a vörös vadbivaly pedig öklelőfának használta az ajándékba kapott fenyőt: a tulkokra jellemző módon a szarvával böködte, tolta és felhajigálta a levegőbe, vagyis minden módon „megtanította kesztyűbe dudálni”. A perzsa leopárdokat az ajándékcsomagba csomagolt hús érdekelte a legjobban.


Az állatkert boldogan karácsonyozó lakói az ünnepek alatt is látogathatók, hiszen az intézmény az év minden napján nyitva tart. December 31-én ugyan rövidített nyitvatartási rend lesz, de egyébként minden más napon a téli időszakban szokásos rend szerint várják a nagyközönséget.

Az érdeklődőknek esténként programot is kínálnak, hiszen a Biodóm térségében egészen február 24-ig lehet megcsodálni a Sárkány Éve Lampion Fesztivál varázslatos fénylő mesevilágát.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert és MTI/Lakatos Péter