ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Tudástár

Szalamandrabumm zajlik Magyarország hegyvidékein

Tömegesen mozognak és szaporodnak ezekben a napokban a foltos szalamandrák a Kőszegi-hegységben is.

Óvatosan közlekedjenek a Kőszegi-hegységben és a Vendvidéken – erre kéri a környéken lakókat a Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Az Alpokalja ikonikus állatai, a foltos szalamandrák a napokban hozzák világra utódaikat. A nőstények a testükben kifejlődött lárvákat elkezdték lerakni a forrásmedencékbe.

Varga László a társaság erdei iskolai referense nagy gondossággal mélyíti a Stájer-házi erdészeti erdei iskola melletti Ciklámen-forrás medencéjét. Célja, hogy minél kedvezőbb életkörülményeket teremtsen a kis lárvák számára.

A kövek alatt számtalan bolharák, kérész és egyéb élőlény lakik, ezek táplálékul is szolgálnak a védett kétéltűek számára.

A foltos szalamandra a vízben gazdag, hegyvidéki erdős területeknek a jellegzetes kétéltűje. Elevenszülő, tehát teljesen mozgásképes lárvákat hoz világra, egy erősebb nőstény akár több tucatnyit is. A legnagyobb és kedvelt helyszín számukra a Hét-forrás környéke, de más vizes környezetben is megtalálhatók.

A színpompás állatok a telet fagymentes üregekben hibernálódva vészelik át. Az őszi párzási időszak után általában márciusban születnek a lárvák, de az enyhe időjárás miatt idén korábban kezdődött meg a lárvarakás. Friss, áramló víz szükséges a szaporodásukhoz.

Augusztus végén, szeptember elején történik az átalakulásuk, ekkor a kopoltyús, úszó lárvákból tüdővel lélegző szárazföldi kétéltűekké válnak. Minden felnőtt foltos szalamandra egyedi mintázatú, bőrük mérgező, ezért sem ajánlott megfogni őket. A mirigyeiben termelődő váladék szembe vagy szájba jutva nyálkahártya-gyulladást , az emlősöknél izomrángást, magas vérnyomást és szapora légzést okoz.

A foltos szalamandra hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Fotó: Lukács Renáta