ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Pókfóbiának indult, de szerelemmé szelídült

Aprócska csodák.

Mácsai Krisztina természetfotós gyerekkora óta vizuális típus, mindig is szeretett “kattintgatni”, de komolyabban 5 éve foglalkozik a fotózással. Hamar kiderült számára, hogy a makrófotózás lesz a kedvenc területe.

“Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de éppen a pókoktól és az egyéb ízeltábúaktól való félelmem miatt kezdtem el ezzel a területtel foglalkozni. Mára a fóbiám nagyon sokat javult, és közben megismerkedtem egy csodálatos, és érdekes világgal, ami gyakorlatilag a lábunk előtt hever”

– mesélte Krisztina az ÉrzőLénynek.

Az állatbarát nagyon szerencsésnek tartja magát, mert Dunakeszin, lakóhelyén, sokféle pók él a kertjében. Az évek alatt megismerkedett többek között a karolópókokkal, a csodáspókokkal, a hiúzpókokkal, sőt, gyakori lakók náluk a cselőpókok, és kedvencei, az ugrópókok is.

“Ez utóbbiak talán azért lettek a kedvenceim, mert amellett, hogy szerintem kifejezetten cukik (pár éve még nem gondoltam volna, hogy ilyet mondok egy pókra), igazi személyiségük van.”

Krisztina elmondta, nagy élmény számára a kamerán keresztül, a makróobjektív által felnagyítva megfigyelni, hogyan fedezik fel környezetüket, és hogyan vizsgálják magát a fotós felszerelést. Főleg a vaku és a nagy, fehér diffúzor szokott nekik fejtörést okozni. Amikor a vaku felvillan, már-már kérdőn tekintenek a fotósra.

Az ugrópókok igen aprók (általában 4-5 milliméteresek), de mióta fotózza őket, rádöbbent, milyen változatosak. Mácsai Krisztina az évek alatt találkozott már négypettyes, fészkes, csigás, zebra, szobai, rezes és rozsdás ugrópókkal is.

“Mindig igyekszem olyan környezetben fotózni az állatkákat, ami kiemeli a “szépségüket”, ezáltal szeretném megmutatni mindenkinek, aki hasonlóan hozzám, pókfóbiában szenved, hogy ezek a kis lények is lehetnek szépek. A legnagyobb elismerés számomra, amikor olyan kommentet olvasok, hogy “én utálom a pókokat, de a te képeiden nem is tűnnek olyan félelmetesnek”.

A fotós hangsúlyozta, fantasztikusan változatos ez az apró “makróvilág”, ami mellett sokszor elmegyünk, és észre sem vesszük, milyen csodás kis élőlények élnek a közvetlen környezetünkben.

Az állatbarát azt vallja, érdemes nyitott szemmel járni és meglátni az apró kis lényeket.

Mácsai Krisztina legutóbbi képein egy négypettyes ugrópókot fotózott, a pöttöm jószág az egyik kedvenc tavaszi virágán, egy rózsaszín jácinton időzött. A természetfotóst elbűvölte, ahogy a kis pók le-föl járkált, sőt, ugrált a virágok között.

Fotók: Mácsai Krisztina