ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Szaporodnak az erdei békák a Hortobágyon

Erdei békák petecsomói lapulnak a tavakban – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A szokatlanul meleg és tavaszias időjárás a Hortobágy térségében már február elején peterakásra késztette az erdei békákat (Rana dalmatina).

Az erdei béka a lomboserdők jellegzetes faja, hazai tölgy- és bükkerdeinkben mindenütt előfordul. A hegységekben 1000 méternél nem hatol magasabbra, fölötte helyét a gyepi béka foglalja el a magashegységekben.

Az erdei béka többnyire éjjel aktív, de párás, nyirkos időben nappal is mutatkozhat. Táplálékát az erdő avarszintjén vagy erdei tisztásokon, sűrű növényzet között keresi. Rovarokra, férgekre, meztelencsigákra vadászik. Erős hátsó lábainak hosszú ugrásaival halad, menekülés közben a nagyobb példányok 1-2 métereseket is ugorhatnak. 

A faj a legkorábban szaporodó kétéltű, amely akár február közepén-végén lerakhatja petecsomóit, azonban idén már a hónap elején tartósan fennállt a 10-15 °C-os nappali hőmérséklet.

Az erdei béka nőstények a petecsomókat egyesével helyezik a víztest aljzatához, így a vízfelszín időszakos befagyása esetén sem pusztulnak el a peték.

400–2000 petéjüket a párok egyenként rakják le gömbölyded csomókba. Az átalakult kisbékák május végén–júniusban hagyják el a vizet. Az erdei béka az ősz végéig aktív marad. A példányok szárazföldön, kövek vagy fatuskók alá húzódva telelnek át.

Az erdei béka mint minden kétéltű és hüllő Magyarországon – védett. Természetvédelmi értéke 10 000 forint. 

Fotó: Hegedűs Attila és Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: Mester Béla