ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Takin született Budapesten, videón az első pillanatok

Kedves négylábúval gyarapodott az állatkert lakóinak serege – írta a Fővárosi Állatkert.

A takinok a párosujjú patások rendjébe (Artiodactyla), azon belül pedig a tülkösszarvúak családjába (Bovidae) tartoznak. Termetes, akár több mázsásra is megnövő állatok, rokonság szempontjából a juhokhoz és a kecskékhez állnak legközelebb, és még aránylag közeli rokonuknak mondható a pézsmatulok is.

A takinok hazája Ázsia belseje: a Himalája keleti vidéke, illetve a szomszédos magashegyi élőhelyek. A helyi viszonyokhoz való alkalmazkodás jegyében ezen a területen belül többféle típusuk alakult ki. A tudomány négy ilyen típust ismer, abban azonban vita van, hogy ezek ugyanazon faj különböző alfajainak, vagy négy különálló fajnak tekinthetők-e.

A négyféle takin közül a bhutáni takin (B. whitei), Észak-Bhután, Tibet, valamint az indiai Szikkim és Arunácsal Prades állam lakója, a mismi takin (Budorcas taxicolor) az indiai Arunácsal Prades államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén és Jünnan tartomány északnyugati területin őshonos, az aranyszőrű takin (B. bedfordi) a kínai Shenszi tartomány déli felében fordul elő, a szecsuáni takinnal (B. tibetana) pedig Szecsuán tartomány nyugati, illetve Kanszu tartomány déli vidékein lehet találkozni.

A Fővárosi Állatkertben kilenc éve kezdtek el takinokkal foglalkozni, és azóta – az európai állatkertek közötti szakmai együttműködés keretében – már szecsuáni takint, illetve mismi takint is láthatott az állatbarát közönség. 2020 júniusában egy hím aranyszőrű takin érkezett Budapestre. Janek 2018. február 25-én született a csehországi Liberec állatkertjében, tehát alig múlt kétéves, amikor Budapestre került. Néhány héttel később két nőstény is érkezett mellé Manka és Panka személyében. Ők egy évvel fiatalabbak Janeknál: Manka 2019. február 20-án, Panka pedig március 8-án született egy belga állatkertben.


Az aranyszőrű takin természetvédelmi szempontból sebezhető faj, így tartásának, szaporításának természetvédelmi jelentősége is lenne. Fontosnak tartják a bemutatásokat azért is, mert a látogatók így egy olyan érdekes állattal ismerkedhetnek meg, amelyiknek a legtöbben még a nevét sem hallották.

2024. február 25-én, 13:50 perckor érkezett a kis takin.

Az újszülöttet hamarosan beterelik a belső térbe, amikor pedig kellően megerősödik és az intézmény orvosai, valamint a gondozók is jónak látják, ismét kiengedik őt a külső kifutójukra.

A most született csöppség első pillanatairól készült rövid videó itt elérhető.

Fotó és videó: Fővárosi Állat- és Növénykert