ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Új költőládákat kaptak a nagy bukók

Nagyméretű költőládákat készítettek a védett madarak számára – írta a Magyar Madártani Egyesület budapesti csoportja.

A védett nagy bukó (Mergus merganser) hosszú évtizedeken keresztül mint szórványos téli vendég volt ismert hazánkban.

2004-ben a Dunakanyarban változás következett be a faj hazai státuszában, ugyanis 1 pár sikeresen költött. Ettől az évtől kezdve rendszeresen nevelt utódokat néhány pár, és az idő múlásával lassú terjeszkedését figyelték meg a szakemberek.

A folyamatnak köszönhetően 5 évvel ezelőtt a főváros térségében is megjelent költőfajként. Elsősorban a Római-part mentén és az újpesti téli-kikötő térségében lehetett fiókákat vezető tojókat megfigyelni, de néhány éve a főváros déli részén, a XXII. kerület dunaparti részén is felbukkantak nagy bukó családok.

Ez a lassú, de határozott terjeszkedés miatt a természetvédők úgy gondolták, az odúban költő vízimadárfajt megsegítik néhány nagyméretű költőláda kihelyezésével.

Jenei Balázs adományozásának köszönhetően tavaly év végén sikerült beszerezni a költőládákhoz szükséges anyagokat, amelyből a 2024-es költési szezon előtt sikerült összeállítani a költőhelyeket.

Összesen 5 darab költőláda készülhetett el a nagylelkű adománynak köszönhetően. A ládákat a BKM FŐKERT Főigazgatóság Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársaival közösen helyezték ki 3 helyi jelentőségű védett budapesti területre.

2 darab a Palotai-szigetre, 1 költőláda az Óbudai-sziget ártéri erdejébe, további 2 darab pedig a XXII. kerületi – Nagytétényi-Dunapartra került. A későbbiekben a két szervezet munkatársai a FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálatával közösen rendszeresen ellenőrizni fogják az esetleges megtelepedéseket.

A nagy bukó a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint

Fotó: Facebook / Budapest Természeti Értékei – MME Budapesti Helyi Csoport