ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

14 denevért mentettek egy korhadt fából

Védett denevéreket mentettek Székesfehérváron – írta a Sóstói Vadvédelmi Központ.

A nagyvárosi fasorfenntartás nem könnyű feladat, sok szempontot kell figyelembe venni a munka során.

Kiemelten kell odafigyelni a fákhoz kapcsolódó életközösségekre. Fontos, hogy vegetációs időszakban csak olyan beavatkozás történjen, mely sem a fákban sem pedig a hozzájuk kapcsolódó élővilágban nem okoz helyrehozhatatlan károkat.

Sajnos gyakran előfordul, hogy egy-egy fa elpusztul és balesetveszélyessé válik, ilyenkor a kiemelés elkerülhetetlen. Azonban fokozatos vágással és kellő körültekintéssel sok életet menthet meg a faápoló szakember.

Székesfehérvár Városgondnoksága fasorfenntartási csapata már nagyon sok denevér életét megóvta ezzel a szemlélettel, most is szakszerűen segítettek az állatokon.

A famentők sértetlenül juttatták el az államentőkhöz egy korhadt részben pihenő rőt korai denevérek (Nytalus noctula) 14 egyedes csoportját. A denevéreket a vizsgálat után az alkonyat beköszöntével elengedték.

A városban élő fajok rendkívül hasznosak, a szúnyoggyérítés terén nagyon sokat köszönhetünk nekik és a fecskéknek. Ha azt vesszük észre, hogy az állatok megtelepednek a közelünkben, denevérodúk kihelyezésével segíthetjük őket.

Akinek segítségre van szüksége, az a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársait ezen a számon és címen elérheti:

📲: +36-70-526-2793 , [email protected]

Fotó: Pintér Zsófia / Székesfehérvár Városgondnoksága , Sóstói Vadvédelmi Központ