ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

41 gyógyult fehér gólyát engedtek szabadon

Ismét egy látványos videót posztolt a Facebookon a Hortobágyi Madárpark Madárkórház Alapítvány.

A Hortobágyi Madárkórház hazánkban egyedülálló intézmény, többnyire a Hortobágyi és a Bükki Nemzeti Parkból bekerülő, sérült vagy beteg, védett madarak orvosi ellátását és rehabilitációját végzi. Évente ezernél is több sérült madár érkezik a kórházba, az állatok közel felét gyógyultan, felerősödve engedik vissza a természetbe.

A madárkórházból 41 felgyógyult gólyát engedtek útnak, akik nemsokára megkezdhetik hosszú repülésüket.

Évről évre a csapatokba verődött fiatal gólyák augusztus utolsó napjaiban indulnak útnak Afrikába, telelőhelyeik felé. Az idősebb példányok csak 1-2 hetes késéssel, szeptember elején szoktak visszaindulni a legforróbb kontinensre.

A fehér gólya (Ciconia ciconia) hazai állománya az elmúlt száz évben erősen ingadozott, jelenleg csökkenőben van, 4000-4500 pár között alakul. Európa egyik legjelentősebb gólyaállománya hazánkban költ, az adott területre eső gólyapárok számában Magyarország a második.

A gólyáknak a nedves, mocsaras rétek megszűnésével eltűnnek táplálkozóhelyei. Emellett az áramütés veszélye speciális költési stratégiájának és méretének következtében ezt a fajt fenyegeti legnagyobb mértékben, valamint komoly erőpróbát jelent számukra a több ezer kilométeres vándorút is.

Fotó és Videó: Hortobágyi Madárkórház