ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Virtuóz fészeképítő mesterek a szarkák

Kiváló fészeképítő madarakról írt a Körös-Maros Nemzeti Park.

A szarka közismert madarunk, melyet nemcsak a szabad természetben, de a városokban is láthatunk. A Körös-Maros Nemzeti Park területén gyakran találkozhatunk vele, mivel fő költőhelyéül a fasorokkal, fákkal, bokrokkal tarkított mezőgazdasági jellegű területek szolgálnak.

A madár gyakorisága miatt nem áll természetvédelmi oltalom alatt, ennek ellenére, nagy természetvédelmi jelentősége van a fajnak.

A fészke igazi remekmű, amely távolról egyszerű gallyfészeknek tűnik, ám közelebbről megszemlélve láthatjuk, hogy mesterien kibélelt, puha, komfortos otthon.

A fészekalapot vékony gyökérhajtásokkal béleli, sárral tapasztja ki, amitől nagyon masszív lesz. Legtöbb esetben még tetőt is épít rá. Ahogy a mesékből és egyéb történetekből ismert, gyakran találhatunk a fészekanyagban csillogó tárgyakat, drótokat, vagy egyéb fémhulladékokat.

A szarka nagyon változatos helyeken építhet fészket. Kedveli a szúrós bokrokat (kökény, galagonya, keskenylevelű ezüstfa), de akár magányos, alacsony fákon, sőt nádasban is megtelepedhet. Általában 5-9 tojást rak. A márciusi fészeképítés és tatarozás után április elején már kotlásba kezd.

Az elhagyott szarkafészkeket gyakran foglalja el a vörös vércse, az erdei fülesbagoly, sőt a fokozottan védett kék vércse magányosan költő párjai is.

Kabasólyom költése szintén előfordult már szarkafészekben. Éppen ezért annak ellenére, hogy vadászható fajról van szó, inkább az állományszabályozásra kell törekedni, mert a szarka megritkulása, vagy eltűnése egyes területekről a már említett védett és fokozottan védett fajok állományára is hatást gyakorol.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Biró István