ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Hüllők

Földiligsztára cuppannak a borneói süketgyíkok

A borneói süketgyíkok igazi ínyencek – írta a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A különös hüllők nagy élvezettel habzsolják az eleségül kapott földigilisztákat. Mivel ez a veszélyeztetett hüllő inkább éjjel aktív, a fővárosi állatkertben a Varázshegyben, a Sötétlabirintus nevű bemutatóhelyen láthatják a vendégek, fordított világítási program mellett.

Az állatkert fontos küldetése, hogy ne csak a jól ismert állatfajokat mutassák be, hanem olyanokat is, amelyek létezéséről sokan nem is tudnak. Ezzel szeretnének érzékeltetni a biodiverzitást, vagyis azt, hogy az élővilág egyik legfőbb jellemzője a sokféleség.

Közel egy évtizede Budapesten belefogtak a borneói süketgyíkok (Lanthanotus borneensis) tartásába. Ez a faj természetes élőhelyén veszélyeztetettnek számít, állatkertekben olyan ritkán fordul elő, mint az óriáspanda.

A velük való foglalkozás azért is tanulságos, mert rendkívül kevés a süketgyíkokkal kapcsolatos megfigyelés, ezért a tudomány ma még elég keveset tud erről az állatfajról.

Amint az állat nevéből kiderül, Borneó szigetén őshonos, annak is az északi területein. Borneónak ezek a részei Indonéziához, illetve Malajziához tartoznak, sőt, a faj elterjedési területe valószínűleg Bruneibe is átnyúlik. Borneóinak tehát borneói, de a süketgyík név egy kissé megtévesztő, hiszen természetesen ez az állat is érzékeli a hangrezgéseket, látható külső fülnyílása viszont nincs.

A borneói süketgyík a vizes élőhelyekhez kötődik, olyanokhoz, ahol a trópusi mércével mérve viszonylag hűvös van. Emellett inkább éjjel aktív, ezért is mutatják be az állatkert Sötétlabirintus nevű bemutatóhelyének egyik akva-terráriumában. A giliszták mellett a süketgyíkok apró halakat és tintahalat is szoktak kapni.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert, Bagosi Zoltán