ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Hüllők

Csúszómászók képes krónikása a balatoni gyógymasszőr

Hegedüs Attila Balatonbogláron él a családjával. Nagyon szeretnek a tó közelében élni, hiszen minden évszak más-más arcát mutatja meg a Balaton déli partján elterülő kisvárosban.

A kétgyermekes családapa közel tíz éve dolgozik masszőrként, jelenleg a Nemzeti Kézilabda Akadémia sorait erősíti gyógymasszőr, terapeuta pozícióban.

Hegedüs Attila mesélt az ÉrzőLénynek kedvenc hobbijáról, az állatok fotózásáról.

Mióta foglalkozol természetfotózással?

Mindig is természetkedvelő voltam. 2009-ben indult el egy “kattanás” nálam, akkor kaptam egy egyszerű kompakt gépet. Hamar ráéreztem, hogy az elkészült képek, beszédes pillanatok másoknak is örömet szereznek. Arra gondoltam, miért is ne lehetnék természetfotós.

Melyek a kedvenc témáid?

Természetfotózásban “mindenevő” vagyok, fókuszban viszont a hüllők és a kétéltűek állnak. Már egészen kisgyermekkoromban lenyűgöztek ezek a különleges állatok. Egyedi jegyeik, tulajdonságaik tették őket számomra egy csapásra érdekessé.

Melyik volt a legizgalmasabb élményed fotózás közben?

Egyszer, ha jól emlékszem, talán 2014 késő tavaszán a szülőfalumban, Karádon egy érdekes este történt velem. 

Egy napsütötte erdőszéli domboldalon rengeteg zöld gyíkot pillantottam meg. Éppen nászruhájukba “öltöztek” a hímek. Az egyik állatot elkezdtem fotózni, és igazán remek képek készültek. Ekkor esett meg, hogy az egyik példány szabályosan “viaskodott” az objektív lencsével, amiben saját magát látva egy területvédő riválisát vélte felfedezni, ezért szinte bele is harapott a szerkezetbe.

Mit mindent ad számodra a természetfotózás?

Maga a természetfotózás számomra nem is igazán hobbi, sokkal inkább teljes körű kikapcsolódást és feltöltődést jelent. Talán azért, mert általa a saját látásmódomon keresztül mások is megismerhetik a körülöttünk élő, pulzáló világot. Úgy gondolom, erre nagy szüksége van az embereknek ebben a felgyorsult világban.

Mindenkit arra biztatok, ha a szabadidejét kint tölti a természetben, vegyen egy mély lélegzetet, és – ha van rá lehetősége – vesse bele magát olyan kalandokba, ahol a lencsevégre kapott pillanatokat meg tudja osztani másokkal.

A mottóm, hogy az életben minden a saját magunkba vetett hittel indul.

Fotók: Hegedüs Attila