ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Kék békákkal ismerkedtek az ifjú természetbúvárok

Ismeretterjesztő kirándulást szerveztek iskolásoknak – írta az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság.

A márciusi tavaszelő évről évre visszatérő színes eseménye a Szentgotthárd-Farkasfán található „Sásos-tói” fűzlápban szaporodásra összegyűlő mocsári békák tömege. A 4,5 ha kiterjedésű fokozottan védett mocsárban, ilyenkor különös látványt nyújtanak a természetkedvelőknek a nászidőben égszínkék színűvé változó mocsári béka hímek. A „kékülést” az eredeti barna testszínűkből a kékes szürkén át az égszínkék árnyalatig fokozatosan érik el, majd a nász végeztével újra a rejtő színüket veszik fel. A nőstényekre ez a színváltás nem jellemző.

A márciusi szaporodás kezdőnapja előre nehezen becsülhető, függ a talajhőmérséklettől, a tél hosszától, a télvégi-tavasz eleji csapadék mennyiségétől. Ez az időpont idén korábban kezdődött az előző években megszokottakhoz képest, mivel már február utolsó napján is lehetett látni egy-két kékülő hímet. A csapadékszegény és enyhe, fagyos reggelekkel tarkított időjárás miatt a nász csúcsidőszaka azonban csak jó 10 nap múlva következett be.

A Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium negyedikeseit iskolabusszal vitték Farkasfára, ahol Jandrasits László, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa megmutatta a gyerekenek a kék békákat. Laci bácsitól sok érdekességet megtudtak a területről és a mocsári békák párzási időszakáról. Láttak még gyepi békákat, petecsomókat, és még sok más itt élő fajról hallhattak érdekességeket a diákok.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság