ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Visszatért Hortobágyra Kikelet, a fehér gólya

Idén is elfoglalta fészkét az ország legrégebben áttelelő gólyája – írták egy Facebook-bejegyzésben.

Tavaly már aggódtak érte, akkor márciusig nem jelentkezett, de idén szerencsére hamarabb előkerült. Novembertől január végéig a madár valószínűleg egy állattartó telepen szokta tölteni a telet, itt mindig talál élelmet.

A szokásos menetrend szerint megjelent Hortobágy településen az ország legrégebben áttelelő gólyája. Kikelet 2024. január 24-én ismét megjelent a fészke közelében, a faluban vették észre a HX 803 gyűrűszámú madarat.

Kikelet egy életerős hím, aki 2007-ben súlyosan megsérült. Valószínűleg vezetéknek repült, kevés remény volt a felépülésére.

A fehér gólya hím a Budapest közelében lévő Szigetmonostorról került először Csomádra, ahol meggyógyították, majd a Górés-tanyai repatriáló állomáson vadították vissza. Mivel 2007-ben megsérült, az biztos, hogy minimum 17 éves lesz idén tavasszal.

Kikelet a szabadon engedése után nem tudott elvonulni, azóta Balmazújváros, Kónya és Hortobágy környékén telel. A gólya 2014 előtt nem fészkelt, azaz minimum 7 éves volt, amikor kikeltek az első fiókái.

Az évek során Kikelet Balmazújvárosban és Hortobágyon fészkelt. Az utóbbi pár évben Kikelet Hortobágyon költ a párjával, aki vonuló madár.

“Papírforma szerint” Kikelet január közepén, végén megjelenik a fészkén és elkezdi rendezgetni.

Fotó: Facebook / Molnár Mária