ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

Ne bántsuk az óriás tőrösdarazsakat!

Nem veszélyesek a tekintélyt parancsoló méretű óriás tőrösdarazsak – írta a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A májusi és júniusi hónapokban egyre gyakrabban kerülhetnek a szemünk elé az óriás tőrösdarazsak, amelyek sem az emberre, sem pedig a háziállatainkra nem jelentenek veszélyt. Ezek a szelíd óriások jelentős mértékben hozzájárulnak a cserebogár-szaporulat mérsékléséhez.

A meglehetősen látványos megjelenésű óriás tőrösdarazsakkal (Megascolia maculata) találkozhatunk kertek, parkok gyepén, korhadó fa vagy a komposzt közelében is. Ez a hazánkban védett darázsfaj Európa legnagyobb termetű hártyásszárnyúja. Testmérete elérheti az 5 centimétert, szárnyfesztávolsága pedig a 8 centimétert is.

Ezektől a szelíd óriásoktól nem kell tartani. Rendelkeznek ugyan fullánkkal, de azokat csak nagyon ritkán és kizárólag önvédelemre használják. Abban az esetben, ha megszúr minket egy tőrösdarázs, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert bár a szúrás fájdalmas, de allergiás reakciót nem vált ki és másnapra már nyoma sincs.

A kifejlett darazsak elsősorban nektárral táplálkoznak és a méhekhez, poszméhekhez hasonlóan hasznos beporzó rovarok.

Lárváik különféle lemezescsápú bogarak lárváiban fejlődnek. A nőstények bámulatos pontossággal találják meg a szarvasbogarak, orrszarvúbogarak, rózsabogarak és bizonyos cserebogarak pajorjait és tojásaikat azokba helyezik. A kikelő darázslárvák belülről, elevenen falják fel a bogárlárvákat.

Így az ember számára a beporzás mellett további hasznot is hajtanak, tevékenyen részt vesznek a cserebogarak biológiai kontrolljában.

Fotó: knp.hu / Somogyi István , izeltlabuak.hu / Szlovik Márton CCBY 4.0