ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

A sisakos sáska lett az év rovara 2024-ben

Idén az év rovara jelöltjei Magyarország száraz vagy homokos talajú élőhelyeit képviselték – írta a Sokszínű vidék.

A biológusok a 3 jelöltön keresztül igyekeztek bemutatni, milyen kincsek rejtőznek a pusztai tájainkon. Online lehetett szavazni december 6-án éjfélig a 2024-es év rovarára.

Mikulás napjáig mintegy 4083 szavazat érkezett be a Magyar Rovartani Társaság honlapjára. Ebből a sisakos sáska és a pusztai hangyaleső 1667-1667 darab voksot kapott, míg a csapó cserebogár 749-et. Ez volt az első “holtverseny” az Év Rovara program történetében.

A holtverseny miatt meghosszabbították a szavazást, melynek győztese a sisakos sáska lett 468 szavazattal, míg a második helyen a pusztai hangyaleső végzett 361 vokssal.

Az év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Az adott faj életmódja, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését szolgálja.

A sisakos sáska a meleg homokterületeink, füves pusztáink jellemző állata. Fejének jellegzetes, hegyes sisakhoz hasonlóan csúcsosodó alakjáról könnyen felismerhető.

A faj populációit a rendszertelen kaszálás és a szukcesszió, valamint az ezek hatására bekövetkező élőhely felaprózódás veszélyezteti.

A sisakos sáska védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Fotó: Facebook / Balaton-felvidéki Nemzeti Park – Sitku Erzsébet és Bükki Nemzeti ParkBalázsi Péter