ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Rovarvilág

Mesés fotókon a szentjánosbogarak éjszakai tánca

Nógrád vármegyében készítettek pazar felvételeket a világító rovarokról.

Pozsik Gábor természetfotós káprázatos felvételeket posztolt a közelmúltban a Facebookon, melyeket június utolsó napjaiban készített Salgó vára környékén.

A fotókon a szentjánosbogarak rajzását láthatjuk. A speciális képek hosszú expozíciós felvételek összefűzésével jöttek létre. A lényege, hogy a fényképező több másodpercig gyűjti össze a fényt egy fénykép elkészítéséhez, így a repkedő bogarak szabálytalan fénycsíkokat rajzolnak mozgásuk során.

“Száz darab ilyen technikával készült kép összefűzése után kaphatjuk ezt a látható végeredményt. Sokkal több fénykép (500-1000 darab) összegzésével még látványosabb fotók is készülhetnek.
A szentjánosbogarak fotózásának egyik nehézsége, hogy relatív kevés időnk van, ugyanis a rajzásuk időtartamához órát lehetne igazítani: körülbelül másfél-két héten át 21:15 és 21:50 között figyelhetők meg június közepén-végén”

– mesélte Pozsik Gábor az ÉrzőLénynek.

A fotós hozzátette, ennél a témánál különösen fontos, hogy már nagyjából fejben megkomponálja előre a leendő képet. Lehetőleg még világosban meg kell választani a helyszínt, a megfelelő elő- és hátteret. Innentől kezdve már csak egyfajta türelemjáték számára a dolog.

Ki kell várni, hogy a megfelelő időben az objektív látóterén belül repkedjenek a bogarak, ami viszont sokszor nem a terveink szerint történik.

“Ilyenkor nincs idő a bogarak után fordulgatni, esetleg arrébb menni, hanem egy helyben kell hogy maradjon a fotós, reménykedve, hogy minél jobban sikerül az elképzelést megvalósítani. Szeretem ezt a témát és egyfajta kihívásnak tekintem, ezért minden évben a rajzási időszakban több alkalommal visszatérek esténkét a bogarak táncát megcsodálni és egyben megörökíteni”

– magyarázta a fotós.

Fotó: Pozsik Gábor