ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Ritkán látható “ékszer” a színpompás málnaszöcske

Ritkán kerül szem elé, ám ha sikerül megfigyelni, káprázatos színeivel elvarázsolja a szemlélőt.

Az Őrségi Nemzeti Park önkéntes természetőre a Kőszegi-hegységben meseszép rovart fotózott. Lukács Renáta megkeresésünkre elmondta, egy málnaszöcskéről készítette a felvételeket. A természetbaráttól megtudtuk azt is, hogy a faj Magyarországon kizárólag a Dunántúlon fordul elő, a Kőszegi-hegységben stabil állománya van.

A tetszetős megjelenésű málnaszöcske (Barbitistes serricauda) Közép- és Kelet-Európai elterjedésű, délnyugaton a Pireneusok, északon Belgium, Észak-Németország és Lengyelország területén él. Elterjedt az Alpok déli részén, Olaszországban, illetve a Balkán-félsziget északi részétől egészen a Fekete-tengerig.

Az aprócska lény (14-25 mm) alapszíne zöld, de a hímek jóval színesebbek mint a nőstények. A torpajzs nyereg alakú, a fej kissé keskenyebb, a csápjai és lábai barnásvörös árnyalatúak. A cercusok (fartoldalékok) erősen görbültek és vékonyodnak, a tojócső vége határozottan fűrészes, ívelt.

A málnaszöcskére rendszerint a napsütötte erdők szélén, a sövényeken és az erdei tisztításokon bukkanhatunk. Az imágók július elejétől október közepéig élnek, a petéiket fák kérge alá rakják, és 2-3 évig is elfekhetnek. Halk ciripelésük emberi füllel alig hallható. Az állatok gyakran csak mozdulatlanul ülnek a lombozatban, a fajokat ezért nem könnyű megtalálni.

A málnaszöcske alkonyatkor és éjjel aktív. A szakemberek rendszerint ultrahang detektor segítségével találnak rá egy-egy példányra.

fotók: Lukács Renáta