ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Tudástár

Ázott vadmacskát rögzített a börzsönyi vadkamera

Kedvenc börzsönyi vadmacskánk újra porondon – írta a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Az ominózus vadmacska a felvételen szemmel láthatóan nem kedvelte az esőt, szemben a természetvédőkkel.

A vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. A ragadozó számára az is fontos, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számára. Ezért a nemzeti park munkatársai a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a LIFE4OakForests projekt keretében idén télen is folytatják.

A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást (például az illegális technikai sportokat az erdők területén). A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák. A házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak.

A vadmacskát választották 2024-ben az Év emlősének.

Az európai vadmacska (Felis silvestris) rendkívüli mértékben hasonlít a házi macskához. Bár vannak jellegzetes eltérések, többek között a bundamintázatban, a tömött, gyűrűs farokban és a zömök testalkatban, elkülönítésüket nehezíti, hogy a vadmacska és a házi macska között keveredés (hibridizáció) tapasztalható.

Amennyiben a vadmacska-állomány erős és összefüggő, emellett kiterjedt élőhely is rendelkezésére áll, az egyedek egymással könnyen találkozhatnak. Ilyenkor nem keresik házi macskák közelségét, sőt üldözik őket. Amint viszont megfogyatkozik és megritkul egy állomány, egyre nehezebb a pártalálás a vadmacskák között. Ilyenkor elfogadják, akár kifejezetten keresik a házi macskák társaságát, és azokkal párosodva hibrid utódjaik lesznek.

Ezek az utódok már viselkedésükben és küllemükben is eltérnek az „igazi”, tisztavérű vadmacskáktól. E folyamat előrehaladtával egyre több és több lesz a hibrid egyed, és azok leszármazottai egyre jobban eltávolodnak az eredeti vadmacskavonaltól, így végül lassan eltűnik az érintett állomány.

(forrás: termeszetvedelem.hu)

Fotó és videó: Duna-Ipoly Nemzeti Park , termeszetvedelem.hu – Dr Takács András Attila