ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Tudástár

Tenyérnyi matakókölyök cseperedik a budapesti állatkertben

Egy cuki kis lényről posztolt fotót a Fővárosi Állat- és Növénykert.

A kis matakót január első napján mutatták be az állatkertben a látogatóknak. A közzétett fényképen a cuki tatuféle és mamája a gondozójuk kezében kuporgott.

A matakó mama, Luna és az alig egy hónapos kisfiú kölyök a Pálmaház központi csarnokában lakik. Az elmúlt hetekben nem sok látszott a kicsiből, de mostanában már egyre többször merészkedik elő, így egy kis szerencsével bárki megcsodálhatja. A csöpp matakó még folyamatos szülői felügyeletre szorul, ezért arasznyinál nagyobb távolságra nem is igen távolodik el Lunától, a nyolcéves anyaállattól.

A matakó, más néven déli háromöves tatu (Tolypeutes matacus) Dél-Amerikában őshonos emlősállat. A tatuk az övesállatok húsznál is több faja közül a kisebb termetűek közé tartoznak.

Más tatukhoz hasonlóan a matakó testét is bőreredetű csontpáncél védi. Amíg azonban a rokon fajok csak korlátozott mértékben tudnak összegömbölyödni, és puha hasi oldalukat inkább úgy védik, hogy félig a földbe ássák magukat, addig a matakók esetében az összegömbölyödés szinte tökéletes.

A csontpáncél ugyanis a vállövi és a medenceövi vértből, a köztük lévő három övből, illetve a fejtetőt és a farkat védő pajzsokból áll, amelyek igen rugalmas ízesüléssel kapcsolódnak egymáshoz. Összegömbölyödéskor az állatot minden irányból tökéletesen körbeveszik a csontpáncél elemei.

Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert és MTI / Lakatos Péter