ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Rovarvilág

Hatvan éve keresik Magyarországon ezt a csodálatos lepkét

Léteznek olyan állatfajok, melyek hosszú ideje eltűntek a természetvédők szeme elől – írta az MME Lepkevédelmi szakosztály.

Magyarországon a Tisztesfű-busalepke (Carcharodus lavatherae) ezek közé a fajok közé tartozik.

Ennek a Vörös Könyvben is szereplő fajnak az utóbbi hat évtizedből nincs hazai adata.

A Tisztesfű-busalepke egykor Budapest környékén, az Alföld északnyugati részén és Debrecenben is felbukkant, több helyről gyűjtötték. Azóta nem sikerült idehaza a nyomára bukkanni, de Erdélyben, Torockó környékén még rendszeresen találkoznak vele a természetjárók.

A színpompás rovar a napos, száraz lejtőkön, napsütötte tisztásokon, réteken fordul elő. Hernyója július végén, augusztus elején kel ki, és különböző tisztesfű-fajokkal táplálkozik. Áttelel, majd a következő évben, nyár elején bebábozódik. Az imágó június elejétől július közepéig repül.

A hazánkban ritkán látható faj Európában még több felé, így az Ibériai‐félszigeten valamint Közép‐ és Dél‐ Európában, a Balkán-félszigeten és Törökországban is megtalálható.

A faj a Vörös Könyvben szerepel, egyetlen példányának természeti értéke 50 ezer forint.

Vörös Könyveket 1966 óta a Nemzetközi Természetvédelmi Unió kezdeményezésére adnak ki rendszeresen. Magyarországon jelenleg 619 állat- és 415 növényfaj védett.

Fotó: izeltlabuak.hu / Gór Ádám és Wikipedia / Zeynel Cebeci