ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Hüllők

Nem bírt a vízisikló a varanggyal

Nem tudta lenyelni a vízisikló a békát – erről tudósított egy Facebook-bejegyzés.

Horváth András egy csoportban különös fotót osztott meg, a felvételen egy vízisikló szemmel láthatóan nem bírt egy számára túl nagy falattal.

A kép alatti hozzászólásokból kiderült a fotó története is:

“A fotózás megzavarta a küzdelmet, amikor közelebb mentem a fenti fotót elkészíteni. A sikló tekeregni kezdett a szájában a varanggyal, mintha odébb akarná vinni. A vonszolásra a varangy jó nagyokat kezdett ugrani. Az ugrálás után jött le róla. Utána mindketten elmentek – a sikló gyorsan, a varangy nagyon kapkodta a levegőt, pár percet még ücsörgött. Nem gondolnám, hogy belefért volna, de ki tudja.”

-írta a természetbarát.

Horváth András azt is hozzátette, hogy az állatok az udvaron parkoló autó alatt voltak, és korábban az autó motorterében már felfedezte a levedlett “kígyó bőrt”.

A vízisikló (Natrix natrix) táplálékát kétéltűek (főként békák) alkotják, és még a legmérgezőbb fajokat is minden további nélkül elfogyasztja. A hüllő a zsákmányát nem fojtja meg, hanem élve lenyeli. A vízisikló természetvédelmi értéke 25 000 forint.

A zöld varangy (Bufotes viridis) éjjeli állat, melynek nappal búvóhelyre van szüksége. A gyakori kétéltű falak, járdák repedéseiben, rágcsálók üregeiben, kerti limlomok között húzza meg magát. Esős időben a zöld varangy néha nappal is előmerészkedik. Tápláléka főként rovarokból áll, de ha alkalma nyílik rá, akkor pókokat, ászkarákokat és gilisztákat is bekebelez.

A Magyarországon élő mintegy 17 kétéltű és 18 hüllő faj védett, így a zöld varangy is, melynek természetvédelmi értéke 10 000 forint.

Fotó: Wikipédia és Facebook / Horváth András