ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók

Így “fecsegtek” a denevérek a bükki éjszakában

Éjszakai denevérlesről posztolt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A hangulatos videó Felsőtárkányban készült augusztus 26-án, a Denevérek éjszakája rendezvényen.

A filmen a háttérben jól hallható a repülő emlősök jellegzetes hangja.

Az Európai Denevéréj alkalmából az Európa-szerte megrendezésre kerülő, denevéreket bemutató és népszerűsítő programhoz kapcsolódott a Bükkben immár 17. alkalommal megrendezett esemény is. A résztvevők előadás és terepi hálózás, detektorozás során ismerkedtek meg a hasznos, repülő állatrend példányaival.

A Denevérek éjszakája elnevezésű program keretén belül a természetvédők igyekeznek eloszlatni a denevérekkel kapcsolatban kialakult tévhiteket és előítéleteket.

A Magyarországon előforduló 28 faj és ezek populációi sérülékenyek, védelmük kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében.

Mivel a denevérek természetes élőhelye gyakran megsemmisül (erdőirtások, tarvágások), így gyakran az ember közelébe kényszerülnek. Az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése érdekében fontos jobban megismerni a „nemszeretem” állatokat a nagyközönséggel.

Magyarországon minden denevérfaj fokozottan védett, egy-egy példány természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Fotó és videó: Bükki Nemzeti Park és Fertő-Hanság Nemzeti Park