ÉrzőLény

Élni és élni hagyni

Földlakók Rovarvilág

A lepkék kolibrijére bukkant egy állatbarát Baranyában

Magyarországon eddig csak néhány helyről került elő az oleanderszender, a napokban egy kertbarát csoportban osztottak meg látványos fotókat a különleges rovarról.

A Fazekasbodán élő Jakabné Takács Erika fantáziáját először néhány különös színezetű hernyó ragadta meg.

“Először csak arra lettem figyelmes, hogy a leander ágait valami lehúzza, majd észrevettem, hogy egy nagy hernyó van a leander ágán, pontosabban 3 darab hernyó. Augusztus 29-én találtam meg őket és még aznap felraktam a facebookos csoportba a képeket. Kíváncsi voltam, vajon ebből a nagy hernyóból mi lesz. A csoportban írták, hogy oleanderszender, ami igen ritka faj errefelé. Akkor elhatároztam, hogy megmentem, és beraktam egy üvegbe néhány friss leander levéllel együtt. Másnap már bebábozódott.”

-mesélte Jakabné Takács Erika az ÉrzőLénynek.

Az állatbarát nagyon kíváncsi volt, hogy milyen lesz a lepke. Nagyjából 20 nap telhetett el, míg végül kikelt a meseszép rovar:

“Este rátettem a leanderre (akkor készült a fotó is), majd annak rendje és módja szerint szépen elrepült. Csodálatos volt.”

A gyönyörű éjszakai lepke a dísznövényként tartott leanderhez kötődik. Eredeti élőhelye Afrika tropikus, szubtropikus része, de előfordul a mediterráneumban is. A mérsékelt éghajlati övben nem képes áttelelni a lepke, így tömeges megjelenésétől nem kell tartani.

Fotók: Facebook / Jakabné Takács Erika